Kungariket Thailand. De tusen leendernas land.

Mellan Indiska oceanen och Sydkinesiska sjön ligger paradiset Thailand. De långa kustlinjerna med sina småöar strax utanför är badparadis för många turister. I kombination med möjlighet att snorkla i kristallklart vatten, tryggt ta sig i i djungeln tillsammans med duktiga, internationella guider lockar det resenärer från hela världen att ta sig hit.

Thailands klimat är tropiskt och många hus utanför städerna är byggda på pålar för att klara översvämningar som är vanliga här. Det är enkelt att resa genom landet och många besökare kombinerar sol och bad med tempelbesök och storstadsliv. Thailändarna är ett vänligt sinnat folk, otroligt stolta över sin kultur som de gärna visar upp. På något märkligt sätt känns det som om de aldrig blir trötta på oss turister, det finns alltid plats för fler och det är med samma värme och vördnad de hälsar oss välkomna gång efter gång.

Kultur och religion 
Thailand har ca 61 miljoner invånare varav nästan 80% är thailändare. Den största minoritets gruppen är kineser. Buddhismen är överlägset den största religionen men det finns en liten minoritet av muslimer, ca 4 procent så det är verkligen en minoritet. Thailand är uppdelad i olika provinser och gränsar mot Burma, Laos, Kambodja och Malaysia. Huvudstaden är Bangkok och har ca 6,5 miljoner invånare. Genom att följa Buddhas lära om de fyra sanningarna kan man ingå i nirvana. Det har tidigare varit allmänt utbrett i Thailand att unga män ska tillbringa en tid av ca tre månader som munk. Det är under kloster livet som den unga munken genom går en mogenhetsprocess och blir en man, numera avstår de flesta unga män ifrån munklivet.


Huvudnäring 
De flesta invånarna är sysselsatta inom jordbruk där ris, spannmål, sockerrör och soyabönor är viktiga grödor. Även fisket försörjer en stor del av befolkningen men självklart blir turismen återigen viktigare och viktigare. Nästan 70 miljoner turister besöker årligen Thailand. Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider, den svala, den blöta och den varma. I södra Thailand är det dock vanligt att man bara nämner den blöta och den varma.

När regnperioden infaller är det dagligen nästan skyfallsliknande regn, som snabbt går över så snart solen visar sig. Thailands södra halva får ca 2500 mm regn per år medan det i norra delen endast faller ca 1200 mm.

Thailändarna är ett mycket vänligt folk. De visar gärna stolt upp sin kultur, sin natur och sitt fantastiska djurliv, både ovan och under det klara havet. Religiösa riter syns överallt, mitt i vardagen och närmare 30 000 tempel smyckar det bördiga landet. Monarkin i Thailand är oerhört aktad och uppskattad, man är stolt över sin kungafamilj och hedrar den på alla sätt man tänkas kan.

Missa inte det här när du besöker 
Thailand Den 12:e fullmånen i den thailändska kalendern firas Loi Kratong, vanligtvis i november. På många platser, tex i Bangkok firas detta genom att skicka ut tusentals flytande lyktor och flottar med blommor på floden. På andra platser släpper man upp svävande lyktor i natthimlen samtidigt som man önskar sig något för det nya året. Vi vågar utlova en helt fantastisk syn.

Vi är många som älskar det Thailändska köket. Det är smakrik och starkt på grund av det flitiga användandet av kryddor, inte minst chilipeppar. I viss mån kan man dela in landet i norra och södra mat traditionen. Den norra med mycket kötträtter, och den södra som har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter, men en sak har de gemensamt ris och chilipepparn. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika Thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra er från att uppleva det smakrika Thailändska köket. Missa inte gatumaten, spett med fisk, kyckling, fläsk trängs med klibbigt ris och nudlar bland mycket annat. Ett av Bangkoks ”gatumatställen” har tom fått en stjärna i Bangkoks första Michelinguide. Deras skaldjursomeletter lär vara himmelskt goda.

Besök en nationalpark och njut av natur och djurliv. Bada i vattenfall i djungeln och simma i naturpooler full av fisk som nafsar dig på fötterna. Två storfavoriter är Erawan National Park och världsarvsklassade Khao Yai National Park där det dessutom finns goda chanser till att se vilda elefanter. I Khao Yai finns även vattenfallet Haew Suwat.

Shoppa loss! Det finns hur mycket som helst att handla i Thailand. Ett gott råd är att åka dit med tom resväska och fylla den på plats. Kom bara ihåg att förhandla om priset, alla gör det och du ska veta att hur mycket du än prutar så har du troligen betalt för mycket. Thailändarna har i generationer levt med att köpslå och pruta så för dem är det så det ska vara.

Det finns otroligt många marknader att besöka, en del dagtid men även många kvälls och nattetid, ja det finns tom flytande marknader. De kungliga palatsen. Det finns så många saker man ska hinna med när man besöker Thailand och självklart hör besök på något av de heliga palatsen dit. Wat Phra Kaew anses vara ett av de finaste men det finns fler.

Det finns otroligt många marknader att besöka, en del dagtid men även många kvälls och nattetid, ja det finns tom flytande marknader.

De kungliga palatsen. Det finns så många saker man ska hinna med när man besöker Thailand och självklart hör besök på något av de heliga palatsen dit. Wat Phra Kaew anses vara ett av de finaste men det finns fler.

Och sist men inte minst måste ni så klart åka Tuk Tuk, kanske inte det mest trafiksäkra transportalternativet men helt klart ett av de mest charmiga.

Fem marknader i Bangkok du måste uppleva


En resa till Thailand bör innehålla minst ett besök till någon av de många marknader landet har att erbjuda då det är ett utmärkt sätt att uppleva äkta thailändsk kultur. Var du än befinner dig i Thailand finns det alltid åtminstone en marknad som har öppet. Dagsmarknader, loppmarknader och flytande marknader utgör en prutares utmaning, en utforskares äventyr och den shoppingsugnes paradis, med otroliga erbjudanden på allt från exklusiv vintage till konst och hantverk. Det går att hitta allt man kan önska sig, och mer. Här är fem marknader i Bangkok att besöka under nästa resa!


Bang Lamphu – lokalbornas favoritmarknad Denna dagsmarknad har en avslappnad atmosfär som mestadels attraherar lokalinvånare som söker bra erbjudanden på bland annat billiga kläder, västinspirerat mode och framförallt traditionella thailändska curryrätter och kokosnötsbaserade desserter. När du ändå utforskar gångarna finns det givetvis även fantastisk mat att prova, och det öppnas allt fler restauranger och butiker i takt med att fler utländska besökare hittar dit. Det är även en bra marknad för hushållsvaror och dylikt. Den smidigaste vägen att ta sig hit är med taxi eller San Seap Canal båttaxi. Bang Lamphus öppettider är 08.00-18.00 varje dag.

Chatuchak – marknaden med allt och lite till Chatuchak är ett landmärke i Bangkok och en av världens största marknader där allt går att hitta. Helgmarknader är en tradition i Thailand, och detta är den största – Chatuchak är över 140 000 kvadratmeter stor och inkluderar 27 sektioner med fler än 15 000 olika shoppingbås. Här finns kläder, accessoarer, träsniderier, interiör och souvenirer att fynda från hela landet. Vad du än söker, är det troligt att hitta det här till ett förhandlingsbart pris. Det bästa sättet att ta sig hit är att åka till BTS Chit Station eller MRT Station och marknaden har öppet lördagar och söndagar 09.00-18.00. .

JJ Green – kvällens shoppingupplevelse JJ Green är en av de senaste utomhusmarknaderna inom livsstil, skapad för att förse besökarna med en helt ny shoppingupplevelse. Det som skiljer JJ Green från andra marknader är dess surrande nattliv och hundratals människor bland butiker och bås som säljer antikviteter, second hand-produkter, kläder, accessoarer och möbler. Detta är den perfekta marknaden för att hitta unika presenter och souvenirer, i ett härligt grönområde. I hjärtat av JJ Green finns ett matområde med rätter från nordöstra Thailand, utöver alla typer av thailändska delikatesser och charmiga ölbarer. JJ Green ligger 200 meter från BTS Mo Chit Station och har öppet torsdag till söndag 17.00-02.00.

Srinakharin Train Market – en hipsters paradis Denna marknad, även känd som Talar Rot Fai, ger en genuin och varm känsla i en välkomnande och festlig miljö med pubar, kaféer, matställen och massor av shopping. Marknaden erbjuder en exklusiv shoppingupplevelse med designkläder, second hand och vintage-produkter av alla sorter – allt från cyklar och äldre kameror till animerade japanska leksaker. För att komma hit går det att ta BTS Skytrain till On Nut Station, och därefter taxi. Detta är en perfekt plats att besöka för en rolig utekväll från solnedgång till midnatt, och har öppet torsdag-söndag 17.00-01.00.

Khlong Lat Mayom – en flytande marknad för både stora och små Denna dagsmarknad är sedan länge etablerad vid flodstranden för lokalinvånarna som från början placerade några båtar i en smal kanal, band fast dem under en låg bro och fyllde dem med olika produkter. Det finns två huvudsektioner i denna marknad – en med färskproducerade råvaror och en med lagad mat såväl som souvenirer av alla sorter. Det är även möjligt att slå sig ned på flodstranden och äta färska skaldjur och lokalodlad frukt som bananer och kokosnötter. Vid en sektion är det möjligt att skapa och måla souvenirer. Runt hörnet finns det attraktioner som att besöka en hästhage eller ta en longtail-båt för att utforska kanalerna och närområdet. Det bästa sättet att ta sig dit är BTS Silon-linjen till Bang Wa Station, och sedan taxi. Öppettiderna är lördagar, söndagar och allmänna helgdagar, 09.30-16.30.

Golfresa till Thailand

I samarbete med Birdie Golf Tours och Thailands Turistbyrå

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *