Vill du också slå längre, kunna spela oftare och ha mindre ont?

Vi har träffat teamet bakom Power Plate, ett träningsredskap som erbjuder skonsam träning för alla. Vad är det som gör att till och med en soffpotatis som jag fullständigt älskar det? Det kan bero på att jag lätt kör igenom ett pass på 20 minuter i hemmiljö men det kan också bero på att jag känner hur mina muskler arbetar på ett sätt jag aldrig upplevt förut.

Men vad är Power Plate egentligen och hur fungerar den?
Power Plate är ett träningsredskap som blir mer och mer populärt, inte minst på grund av de resultat användaren uppnår på en mycket begränsad tid.

Dock är det ingen nyhet. Redan på 70-talet användes vibrationsplattor av kosmonauter i Ryssland för att minska den negativa påverkan på kroppen som sker vid tyngdlöshet. Man ville hålla igång kroppen och bibehålla muskler. Det gav bra effekter och snart användes den av elitidrottare inom olika sporter. I slutet av 90-talet nådde träningsformen ut till övriga världen och den första kommersiella vibrationsplattan lanserades. Det dröjde några år till innan den kom till Sverige men från 2004 har den funnits på marknaden.

När man använder vibrationsplattan aktiveras kroppens naturliga reflexsystem…

Idag är vi många som lever i en miljö som fysiskt är väldigt fel. Vi blir mer och mer stillasittande och har allt mindre tid för dagliga aktiviteter. Det är som ett ekorrhjul, i bästa fall hinner vi till gymmet ett par gånger per vecka. Tänk då om våra två timmar på gymmet skulle kunna kompletteras eller till och med ersättas av 20 minuter hemma på vår egen Power Plate.

När man använder vibrationsplattan aktiveras kroppens naturliga reflexsystem. Med hjälp av tredimensionella harmoniska vibrationer kontraherar musklerna 30-40 gånger per sekund och dessutom aktiveras upp till dubbelt så många muskelfibrer som vid träning på golvet. När fler muskler gör mer, oftare, sker en kraftig ökning av cirkulationen. Mycket forskning har gjorts och idag finns dokumenterade effekter också på ökad rörlighet, bättre balans, mer styrka och ökad förbränning. Man har även sett att kroppen blivit fastare och huden slätare, de hormonella effekterna är kända, Serotoninet och det cellreparerande tillväxthormonet ökar samtidigt som stresshormonerna stabiliseras. För att förstå lite mer vilka resultat man kan förvänta sig pratade vi med Staffan, som idag distribuerar Power Plate i Sverige och Norge.

Hur kom du i kontakt med Power Plate första gången?
– Efter 25 år som konsult och företagsutvecklare inom ledarskap, säljträning, organisationsutveckling etc fick jag problem med nacken och strålningen ut i höger arm. Fick svårt att bära eller dra golfbagen. Jag läste om Power Plate i Svensk Golf, testade och köpte en maskin till mitt hemmagym. När jag började träna försvann mina problem och har efter 13 år aldrig kommit tillbaka. Jag bestämde mig för att människor måste få ta del av denna fantastiska träningsform, startade ett Power Plate Center som jag fortfarande har kvar och resten är en följd av detta.

Den aktiverande effekten av träning på Power Plate gör att stabilitet, rörlighet och explosivitet förstärks…

Du är frisk, vältränad och en aktiv golfare. Hur ser du att Power Plate kan utveckla oss som gärna vill slå längre, spela mer golf utan att få ont någonstans?
– Den aktiverande effekten av träning på Power Plate gör att stabilitet, rörlighet, explosivitet förstärks vilket är huvudingredienser i en effektiv och skonsam golfsving. Effekterna på de djupa bålmusklerna är otvetydig och ett måste för att orka stå emot gravitationens inverkan under en golfrunda.

Vilka resultat kan man förvänta sig och hur ofta ska man träna?
– Resultaten av träningen beror på vad målsättningen är och hur man tränar. Den som använder Power Plate för att värma upp inför golfspel eller annan aktivitet kommer direkt att märka en förbättrad prestation med mindre risk för felbelastning och skador.

– Den som använder Power Plate för hela träningspass kommer att se effekter på bland annat styrka, balans, rörlighet, förbränning, fasthet, energi.

– Den som använder Power Plate för återhämtning efter en golfrunda eller annan fysisk aktivitet kommer att vara piggare, mindre stel och få mindre träningsvärk dagen efter. Kombinationen kommer göra att man kan slå längre, spela oftare och ha mindre ont.

Varför ska man välja Power Plate, det finns ju flera vibrationsplattor på marknaden?
– Power Plate är helt marknadsledande med 95% av världsmarknaden. Power Plate är ensamma om att, genom högt utvecklad teknologi, kunna producera neurologiska attraherande tredimensionella harmoniska vibrationer. Detta är helt avgörande för både effekt och hälsa. Power Plate är det enda varumärket som är MDD-certifierad, ett medicinskt certifierat redskap. I princip all forskning kring helkroppsvibrationer är gjord på Power Plate. Innan vi avslutade dagen fick vi prova på att träna på en mindre Power Plate, perfekt för hemmiljö.

Den som använder Power Plate för att värma upp inför golfspel kommer direkt att märka en förbättrad prestation med mindre risk för felbelastning och skador…

Emelie, certifierad instruktör med inriktning på bland annat kvinnlig hälsa, visade hur enkel uppvärmning inför golfrundan kan gå till men också hur skönt det är att få massage när spelet är klart. Hon berättade om vikten av att vi kvinnor tränar vår bäckenbotten, att vi bibehåller vår muskelmassa och balans. Det kändes inspirerande att höra henne berätta om hur vi ganska enkelt kan arbeta för bättre cirkulation och få fart på lymfsystemet igen. Emelie är en ung, aktiv kvinna, påläst och kunnig inom sitt område. Att höra henne berätta om alla fördelar träning med Power Plate ger känns oerhört inspirerande, att dessutom få träna med henne gav en extra guldkant på dagen.

Du träffar Emelie och Staffan på Tjejtourens final, 31 augusti på Lindö.