Torres-viner

MIGUEL TORRES – MED STORT FOKUS PÅ KVALITET OCH MILJÖ KAN VI FÖLJA DENNA FRAMGÅNGSSAGA!

Miguel Torres Jr, född 1941, är en vinmakare och marknadsförare som betytt mycket för den spanska vinindustrins utveckling, och som sedan 1991 leder familjeföretaget Bodegas Torres, vilket är en av Spaniens största vinföretag. Torres har gjort sig känd för bryta mot konventionerna och pröva nya grepp vilket gett honom flera utmärkelser och erkännanden i den internationella vinvärlden.

Familjen Torres har producerat vin sedan mitten av 1600-talet och Bodegas Torres grundades 1870. Torres har sitt säte i Vilafranca del Penedès i Katalonien, strax utanför Barcelona. Torres har varit ledande i utvecklingen mot att producera spanska viner i internationell stil, delvis avsedda för exportmarknaden. Det stora internationella genombrottet kom 1979 då Torres prestigevin Mas la Plana vann vinolympiaden i Paris, som var utformad som en blindprovning i konkurrens med de främsta slotten i Bordeaux.

Idag har familjen vinodlingar i många olika spanska vinområden, t.ex. Priorat, Rioja, Galicien, Ribera del Duero och Rueda. Även i andra länder har familjen Torres gjort framgångsrika inbrytningar, t.ex. i USA och i Chile. Miguel Torres har också skrivit flera böcker med anknytning till vin. Den första var Viñas y Vinos (viner och vingårdar), som utkommit i flera spanska upplagor och översatts till flera andra språk. Torres har alltid respekterat miljön och använt biologiska alternativ till produkter som är aggressiva mot de naturliga omgivningarna.

Den nya klimatsituationen – som framgår av noggranna vetenskapliga studier – har en direkt effekt på deras arbete, eftersom vinstockar är mycket känsliga för miljöförändringar. Eventuella förändringar i deras levande omgivning påverkar deras vegetativa cykel. I Torres vingårdar har man alltid varit medvetna om att: ”Vin är jordens frukt”. Med detta ansvar har man under åren engagerat arbetat, generation efter generation, för bevarande av miljön. Torres åtagande för 2020: Att minska koldioxidutsläppen per flaska med 30% jämfört med 2008. Fyra år i rad, 2015-2018, har Torres utnämnts till ”World’s Most Admired Wine Brand” av Drinks International.