Boosta kroppen med superbär

Superbär


Din hud behöver antioxidanter och ett bra solskydd för att inte åldras i förtid. Säg superbär och många tänker på exotiska bär såsom goji och /eller acai. Men våra svenska bär är minst lika nyttiga.

I bär finns fytonäringsämnen, som är väldigt hälsosamma för oss. Det är dessa näringsämnen, tillsammans med till exempel vitamin C och E som verkar som antioxidanter och på så sätt motverkar kroppens nedbrytning.

Ju färggrannare bär, åt det mörkröda, blåa och nästintill svarta hållet desto mer antioxidanter men alla bär har alltså olika effekter och det allra bästa ur näringssynpunkt är att variera och äta minst ett par nävar bär per dag av blandade bär.

Tänk också på att en del av bären är väldigt söta, så blanda de söta bären med beska bär och lite nötter och frön. Då håller du dig mättare längre och det är en bra grund inför golfrundan.

HALLON
Har visat sig ha en naturlig effekt mot virus, bakterier och svamp, sägs även öka fettförbränningen.

BLÅBÄR
Har naturliga antibakteriella ämnen som anses skydda mot flera sjukdomar.

BJÖRNBÄR Ett av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter men är också rika på kalium

JORDGUBBAR
Innehåller en hög dos antioxidanter och är även rika på kalium, folsyra och c-vitamin.

ARONIA
Ett superbär; sprängfyllt av antioxidanter och vitaminer. På vissa platser i världen använder man det till och med som en naturlig blodtryckssänkare

LINGON
Ny forskning visar att de kan bromsa viss effekt av fet mat. Sägs även inne- hålla ämnen som bekämpar tumör- celler i kroppen.